torstai 11. huhtikuuta 2013

Opettajan uhrina, viattoman lapsen tarina

 Helsingin opetusvirasto päätti erottaa opettaja Antti Korhosen koska arvioi että opettajan toiminta ei ollut asianmukaista, eikä puolustettavaa sekä vaaransi oppilaan terveyden.

Päätös:  vakava vaara oppilaan terveydelle

Alppilan koulun opettaja Antti Korhonen tönäisi väkivaltaisesti 15-vuotiaan hennon lapsen ulos koulun ruokalasta kohti portaita sen jälkeen kun tämä oli kritisoinut hyvän kaverinsa mielivaltaista poistamista koulun ruokasalista hieman aikaisemmin.

Välikohtausta voi luonnehtia alaikäisen lapsen kaltoin kohteluksi, se että lapseen käsiksi käynyt oli auktoriteetin ja ammattikasvattajan asemassa oleva isokokoinen mieshenkilö vain tekee asiasta entistäkin törkeämmän.

Kaikki sai alkunsa siitä kun opettaja A.Korhonen pyysi erästä oppilasta ottamaan hupun pois, muutoin "hän heittää oppilaan ruokalasta" . Jostain kumman syystä opettaja oli ärsyyntynyt oppilaan hupusta ja alkanut sanallisesti solvata lasta ja sen lopuksi hän painotti siis käyvänsä tähän käsiksi jos huppu ei lähde.

Oppilas pelästyi uhkauksesta koska uskoi siihen ja käveli omin jaloin pois ruokalasta.

(Näin sivuhuomautuksena täytyy sanoa että opettajan käytös oli mielivaltaista ja narsistista ja siitä haiskahti pätemisen tarve.) 

Silloin kaverinsa vieressä istunut lapsi nousi pystyyn puolustamaan koulutoveriaan.
"Aikuinen mies käy niinku viistoistavuotiaan jätkän päälle."
 Tästä lauseesta välittyi hyvin se miten epäoikeudenmukaisena hän koki ystävänsä poistamisen ruokalasta.

Jo sen sanominen isolle ja uhkaavalle miesopettajalle joka oli juuri uhannut heittää oppilaan ulos ruokasalista vaati rohkeutta.

Opettaja A.Korhonen seisoi lapsen edessä machomaiseen tyyliin kädet lanteilla nyrkissä.

Hänen kehonkielensä kertoi että tässä nyt aikuinen "tosi mies" näyttää kohta miten niskuroivat lapset pannaan kuriin.

Lapsi tunnisti varmasti tilanteen uhkaavuuden, silti hän jatkoi toverinsa epäoikeudenmukaisesta kohtelusta sisuuntuneena, laittaen oman itsensä peliin, itsesuojeluvaiston äänen tukahduttaen.

Tyhmänrohkeastikin, voisi näin jälkiviisaasti sanoa.  "Pidätkö sä itseäs vielä kovana. Käyt sä tuolla opettajien huoneessakin vähän lesoilemassa?"

Silloin paloi opettaja A.Korhoselta käämit, hän kilahti täydellisesti.
Opettaja tönäisi oppilasta voimakaasti kohti portaikkoa, hento oppilas lensi taaksepäin häntä selvästi isomman, yli satakiloisen aikuisen miehen töytäisemänä.

Opettaja tönäisi lasta vielä uudestaan, tällä kertaa kaikin voimin ja lapsi lensi portaikkoon.

"Jumalauta" lapsi huusi, yllättyneenä ja järkyttyneenä siitä että opettaja oli käynyt häneen käsiksi.

Tuohon yhteen parahdukseen kiteytyi se kaikki katkeruus, henkinen ja fyysinen tuska ja vääryydenkokemus pahasta maailmasta jossa opettaja saa tehdä väkivaltaa lapselle.

Mediassa opettaja A.Korhonen väitti että hän vain esti kaaoksen syntymisen ja muka suojeli muita oppilaita (miltä ihmeeltä?). Väitetystä kaaoksesta ei näy videolla jälkeäkään, näkyy vain opettaja joka kilahtaa lapsen vaatiessa vastausta siihen miksi hänen koulutoverinsa oli poistettu ruokalasta.

Lapsi osoittaa suurta siviilirohkeutta ja solidaarisuutta puolustaessaan koulukaveriaan epävakaan ja helposti hermostuvan isokokoisen ja uhkaavan opettajan edessä.

Mutta joutui maksamaan siitä kovan hinnan, hän joutui opettajan väkivaltaisesti ulos paiskaamaksi.

Opettaja Korhosen itsetunto ja henkinen kantti ei kestä siis sitä että oppilas yhtään arvostelee hänen toimintaansa, vaan vastaa siihen luolamiehen tavoin rajulla fyysisellä väkivallalla.

Video tapahtuneesta: lapsen viskaaminen portaikkoon

Poika siis vain rohkeasti puolusti hetki sitä ennen mielivaltaisesti ruokalasta poistettua kaveriaan, kaverihan poistettiin vain koska opettaja ei hyväksynyt hänen huppuaan. 
Sankarillista ja epäitsekästä mutta vaarallista.

Silti meidän tulee kasvattaa lapset siihen että lapset osaavat kyseenalaistaa asioita, eivätkä tee kaikkea pyydettyä jos kokevat sen ihmisarvoaan alentavaksi, mielivaltaiseksi, omia oikeuksiaan rikkovaksi ja uskaltavat myös vastustaa aikuista joka tekee väärin tai kritisoida väärin tehnyttä aikuista jälkeen päin. 

Koska myös lapsilla on ihmisoikeudet ja ne kuuluvat myös suomalaisille lapsille.


1 kommentti: