torstai 12. joulukuuta 2013

Tampereen kiakkovieraat ja Suomen poliisi

Ns. kiakkovieraat halusivat Itsenäisyyspäivänä 6.1.2013 Tampere-talon edustalla esittää protestin mm. riistokapitalismille, epäoikeudenmukaisuudelle, köyhien sorrolle ja tuloeroille.

Mielenosoituksella oli siis aivan rauhanomainen tarkoitus ja motiivi.
Itseäni ihmisoikeusaktivistina ja sosiologina kiinnostaa ennen muuta tapahtuman ihmisoikeudellinen puoli, niin kiakkovieraiden (mielenosoittajat) kuin poliisinkin toiminta ja käyttäytyminen.

Oliko mielenosoitus ihmisoikeudellisesta näkökulmasta hyväksyttävä?

No, muistutettakoon tähän alkuun että sananvapauteen kuuluvat myös mielenosoitukset. Ihmisoikeusjulistuksessa ei siis yksilöidä ei toivottuja tai hallituksen vastaisia mielipiteenilmauksia sen ulkopuolelle, siinä ei ole mitään varaumaa, vaan se on ehdoton.

Se ei myöskään yksilöi tai arvota oikeiston, keskustan tai vasemmiston mielipiteitä millään lailla.
Se ei ole poliittinen millään lailla.

Vaan siinä todetaan seuraavasti:
" 19. artikla. Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta."

Huomioitava on myös tähän liittyvä seuraava artikla:
"20. artikla. 1. Kaikilla on oikeus rauhuanomaiseen kokoontumis- ja yhdistymisvapauteen."

Eli näissä kahdessa artiklassa todetaan että ihmisoikeuksien näkökulmasta kansalaisten tulisi saada pitää mielenosoituksia, riippumatta poliittisista kysymyksistä ja teemoista joihin niillä pyritään vaikuttamaan. Mielenosoitusten tematiikan, viestin ja politiikan ei siis saisi sanella sitä miten niihin suhtaudutaan hallitsevan eliitin ja luokan ja sen instrumenttien, tässä tapauksessa poliisin taholta.

Tämä siis on se lähtökohta.
Mutta se ei toteudu Suomessa, konsensusta rakastavassa maassa, Suomessa valtaeliitti haluaa vaientaa kaikki soraäänet. Tämä ei ole mikään uusi tilanne, Suomessa kun on ollut osana maan lakia ja järjestelmää vaientaa ns. toisinajattelijat. Oli heidän lukumääränsä ja joukkonsa sitten miten suuri hyvänsä. Tampereen mielenosoituksessa 6.12.2013 olivat vastakkain toisinajattelijat (kiakkovieraat) vs. hallitseva eliitti sota- ja tappokoneistonsa kanssa (poliisit).

Media kertoi tapahtumista hyvin yksipuolisen viranomaisnäkökulman, toimittajat osoittivat oman ammattitaidottomuutensa siteeraamalla suoraan poliisia ja juttu oli siinä.
Eli lehdet eivät olleet faktuaalisia kerronnassaan, ne eivät verifioineet viranomaisten sepityksiä, vaan painoivat ne sellaisenaan.

Mutta mitä Tampere-talon edustalla todella tapahtui tuona perjantai-iltana 6.12.2013?
Itse näkemieni useiden videoiden perusteella Suomen poliisi teki räikeitä ylilyöntejä ja virkavirheitä, jotka paljastuv at videoista selvästi:

-Jos poliisin aikomuksena oli pitää tilanne rauhallisena, niin miksi poliisi teki rynnäkön kaataen metalliaidan heidän ja mielenosoittajien väliltä hyökäten pamppuineen kansalaisten kimppuun?
Pamppuja käytettiin surutta ja liioitellen, jopa poliisin tiedottaja myöntää pamppujen käytön.

-Samana iltana poliisi ratsasti kolmen ihmisen päälle.
Miehen, kuorotytön (jolla ei ollut mitään tekemistä mielenosoituksen kanssa) ja kuvaajan.

Ihmisen päälle ratsastaminen on äärimmäisen sadistinen ja nöyryyttävä teko, siinä hallitseva pöyhkeä eliitti ratsastaa kansalaisen päälle, kansalaisen jolla se ei katso mitään ihmisarvoa olevan.

-Poliisi sumutti kaasua surutta ja häikäilemättä kaikkien ihmisten päälle, riippumatta siitä oliko tilanne rauhallinen vaiko aggressiivinen.

-Poliisi kävi rauhallisiinkin ihmisiin käsiksi ja alkoi painimaan, vain koska he olivat sillä alueella.

-Mielivaltaiset pidätykset.
Suomen poliisi pidätti 28 henkilöä vain koska he osoittivat mieltään ja osa perjantaina vangituista pääsi pois vasta maanantaina.

Eli Suomen poliisi rikkoi ihmisoikeuksia viemällä näiden ihmisten vapauden kolmeksi päiväksi vain koska he käyttivät sananvapauttaan, kertoivat mitä mieltä ovat Suomen hallituksesta ja maan nykytilasta.

Entä sitten mielenosoittajien väitetyt "rötökset"?
Mielenosoittajat rikkoivat kyllä ikkunoita, mutta vain suuryritysten, eivät pienyrittäjien, koska arvostavat suomalaista työtä ja yrittäjyyttä ja tahtoisivat että työtä olisi kaikille suomalaisilla ja että tuloerot katoaisivat kokonaan, tai ainakin pienenisivät nykyisestä selvästi.

Mielenosoittajat hiukan "härnäsivät" ja provosoivat poliisia mailoillaan, tehden niillä korkealla ilmassa "kiakkoliikkeitä" ja kuvioita.

Mielenosoittajat siis rikkoivat muutaman ikkunan ja provosoivat mailoilla ilmassa, siinä kaikki.

Oikeuttaako suurfirmojen omaisuuden rikkominen väkivaltaan, eli  pamputtamaan ihmisiä?
Saako ikkunan rikkomisesta poliisi rangaista pahoinpitelemällä ikkunan rikkojan?
Eli onko Suomen laki niin sairas että ikkunan rikkoneen ihmisen saa laillisesti pahoinpidellä puolikuoliaaksi?

Kaiken lisäksi poliisi käytti mielenosoittajien luonnehtimiseen vahvan tunnelatauksen sisältävää umpifasistista ilmausta "rosvojoukko", joissakin yhteyksissä se puhui jopa "roskajoukosta".
Eli Suomen poliisi suhtautui mielenosoittajiin kuten natsit juutalaisiin.

Tämä Suomen poliisin fasistinen asenne aivan tavallisia ihmisiä/kansalaisia kohtaan on tullut jo aiemmin havaittua. Vastuussa ovat ne valtaa pitävät jotka poliisille valtuudet antavat,  sekä poliisit jotka valitsevat väkivallan ja ihmisoikeuksien rikkomisen.

Vastuutaan ei voi paeta, sillä aina voi valita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti